söndag 18 april 2010

Överkonsumtion i Slit-och-släng samhället



Idag var vi på tippen för att slänga lite gamla buskar och annat som får se sig besegrade nu när det ska byggas altan på framsidan. Men som ni kan se på bilden så var vi inte de enda som hade vägarna runt återvinningsstationen idag. Helt galet trångt, och alla skulle backa med sina släp samtidigt åt olika håll (oftast var det tanten som hade fått gå ur bilen och ställt sig bakom för att vinka eller visa STOP) Ibland, och det såg rätt kul ut måste man säga, tog tanten tag i släpet och försökte stanna det med sina bara händer, precis som om hon glömt hur man ropar. Vissa av dessa bilförare kunde nog passa rätt bra in i programmet "Sveriges sämsta bilförare".
Men det är ju helt GALET var folk slänger. Inte bara buskar och gamla träd, som gör sig alldeles utmärkt som återvunnen energi, utan massa användbara saker. En sakletare som Pippi skulle skatta sig lycklig om han/hon fick rota runt bland alla dyrgripar. Cyklar som kanske bara saknar ett däck, diskmaskiner som går att laga med några skruvar, möbler som bara behöver lite färg och kärlek... Men är man helt oskyldig själv? Fundera. Har du ALDRIG slängt något på tippen bara för att "det är så mycket enklare än att laga/sälja". Jag får nog krypa till korset och erkänna att det hänt..kanske en...eller nåja, två-tre gånger. Vi handlar som aldrig förr, överkonsumerar, tar nya Blanco lån, köper lite mer, lånar lite, köper...ekorrhjulet snurrar. Och så slänger vi. Visst, det är befriande att rensa och slänga, men fundera på nästa gång om det du slänger skulle kunna komma till nytta någon annanstans. För helt plötsligt kanske vi konsumerar mer än vad jorden klarar av....Är det värt det?

1 kommentar:

  1. Annars kan man göra som vi. Varje år skänker vi användbara saker som vi själva har tröttnat på till en årlig marknad.
    Ekhagenmarknaden äger rum nu på lördag för den som har vägarna förbi. Tyvärr så är vi själva i ett härligt och snöigt Sälen.

    http://luthase.wordpress.com/ekhagenmarknaden-2010/

    SvaraRadera