måndag 20 september 2010

Demokrati - vad händer om folket har fel?

Demokrati är rätt klurigt ändå. Ett grekiskt ord för folkstyre, folkets röst är det som ska räknas. Men vad händer om folket har fel? I Tyskland stod 1933 en man vid Adolf Hitler som segrare efter ett demokratiskt val, folket hade sagt sitt och resten är historia som man brukar säga. Om det tyska folket ångrade sig? Ja, det är alltid lätt att vara efterklok, men i en värld av depression och tysk bitterhet över Versaillesfreden var det inte svårt för ett parti som NSDAP att ta makten på demokratisk väg i Tyskland. Folket hade röstat "fel", men det är det som är risken med en demokrati. Alla människors röst är lika mycket värda och alla röster ska räknas.
Det som hände i natt var att demokratin segrade, men ändå känns det som en stor förlust. Att ett populistiskt parti som SD tar plats i den svenska riksdagen känns skrämmande. Ett parti som så öppet går emot alla humanistiska värderingar som jag hoppas att vårt samhälle ändå vilar på. Demokratin är skör, demokrati är inte alltid enkel eller självklar. När folket har sagt sitt- vad händer om folket har fel?

1 kommentar:

  1. Ja, vad händer om folket har fel... Jag tycker att ditt inlägg är tänkvärt. Mycket tänkvärt. För man vill ju inte ha en repris på människors dumhet och trångsynthet. Men......nu över till något helt annat. Jag har nu lagt till dig på www.harplinge.n.nu - länksidan. Kolla gärna oxå www.igullbrandstorp.se
    mvh vaktis

    SvaraRadera