lördag 18 september 2010

Leve Demokratin!

Vi lever i en demokrati. Rätten till fria val under rättvisa och fredliga förhållanden är inte självklart för alla, inte ens för de flesta runt om på jorden. Förr klädde man upp sig när det var valdag. Det var något stort, man röstade och satt sen och väntade spänt på valresultatet på radio eller TV. Man röstade för att man ville förbättra, förändra. Man trodde på framtiden och på välfärdssamhället. Men nu?
Vi har det bättre än någonsin. Lever i ett rikt land, med oerhörda möjligheter och rättigheter. En utav de främsta rättigheten är just vår rätt till demokrati. Och ändå är vi likgiltiga. Vi tycker det pratas för mycket politik i TV, för mycket debatter som stör de ordinarie dokusåpeprogrammen. Vi tycker att politiken tar för mycket av vår tid. Då har vi inte förstått att demokrati TAR TID. Det allra enklaste hade varit om någon hade bestämt åt oss. Mycket mindre att tänka på. Men är det så vi vill ha det?
Människor runt om i världen riskerar sitt liv för rätten till demokrati. Människor offrar allt de har i kampen mot tyranni och diktatur. Fria val är inget självklart. Fria val är något oerhört fantastiskt och något som vi borde vara stolta över att få ta del av.
Så varför inte i morgon ta på dig din finaste kavaj, putsa skorna lite extra, känn känslan av högtid. Just DU är med och bestämmer. Just DU har en röst. Det finns många röster runt om i världen som aldrig få bli hörda. Så för att påminna oss om just dessa människor som lever i diktaturer ta ditt ansvar och GÅ OCH RÖSTA! Ta ditt ansvar för demokratin. En skyldighet- och inte alltid en självklar rättighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar